Moramo da delujemo preventivno u borbi protiv šumskih požara

Moramo da delujemo preventivno u borbi protiv šumskih požara

Dok u Grčkoj i širom Evrope besne šumski požari, RAŠ Omorika skreće pažnju javnosti da je samo od početka leta na teritoriji Zlatiborskog okruga izgorelo oko 1.000 hektara šuma što je jednako površini 1.600 fudbalskih terena. Rizik od požara i dalje je ogroman imajući u vidu da se i narednih dana očekuju vrlo visoke temperature. Ako na to dodamo klimatske promene i sve toplija leta, možemo tvrditi da je rizik dugoročan. Šteta se ovog leta meri milionima eura, a preventivnim merama mogu da se postignu značajne uštede u državnom budžetu.

Šumski požari došli su kao gorka potvrda važnosti teme koju zagovaramo putem projekta „Od Šuma za Šume“ – istakao je stručni konsultant na projektu Đorđe Marić

RAŠ Omorika je razmejući važnost ulaganja u preventivne mere organizovala 03.08.2021. piknik sa medijima u Užicu kako bi prenela važnu poruku da novca za preventivu ima, ali da ostaje neiskorišćen. U državnom Budžetskom fondu za šume postoji novac kojim se finansiraju preventivne mere, ali 30% ovog novca pripada lokalnim samoupravama i taj deo fonda ostaje neiskorišćen. U Zlatiborskom okrugu to je preko 10 miliona dinara na godišnjem nivou koje ostaje neutrošeno za unapređenje stanja šuma, i tako je već više od 5 god.

Osnovne preventivne mere u zaštiti šuma od požara podrazumevaju izgradnju dovoljno guste i dobro održavane mreže protivpožarnih puteva i šumskih proseka kojima se veći šumski kompleksi fizički razdvajaju na manje. Toga u privatnim šumama gotovo da nema, a može se po zakonu finansirati iz sredstava pomenutog fonda. Sa druge strane, jednako je važna i dobro edukovana i savesna javnost odnosno posetioci u šumi.

Piknik sa medijima značajno je doprineo kvalitetnijem i sadržajnijem izveštavanju medija o šumskim požarima, a RAŠ omorici omogućio da pošalje značajne poruke relevantnim stranama.